Inspireerivad naised meie ümber: Susan Luitsalu

Seekord uurisime, mida arvab mitmel alal tegija ja meie meelest väga cool naine Susan Luitsalu elust, töötamisest, loodusest ja ilutoodetest. Pikka sissejuhatust ei tule, sest Susan oskab öelda asju väga tabavalt, julgelt ja kaasahaaravalt, nii et asuge lahkesti lugema.

Susan – kes sa oled? Kirjanik, kolumnist, looduse fänn, kirglik reisija, produtsent? Kui peaksid ennast kiiresti oma unistuste tööprojekti jaoks pitchima – mida enda kohta ütleksid?
Just kirjutasin ühele inimesele, kellega ma tahaks koos töötada, et ma oskan meediavaldkonnas hästi palju asju teha ja neid, mida ei oska, olen tavaliselt võimeline ülikiiresti selgeks saama, lisaks on mul titaaniumist närvikava. Keegi pakkus “Minu Dubai” raamatu promotegevuse raames lisaks ka “maailmarändur” ja ma vahel kasutan seda ka. Miskipärast on meil Eesti meedias “maailmaränduriteks” tituleeritud ainult mingites linastes pidžaamades mehed või siis mõni kutt, kes on paar korda pikemalt Balil suvitanud. Ühtegi naist nagu polegi. Ma võin vabalt otsa lahti teha ja kutsun ka teisi reisihimulisi naisi end piinlikkust tundmata maailmaränduriteks nimetama!

Ma võin vabalt otsa lahti teha ja kutsun ka teisi reisihimulisi naisi end piinlikkust tundmata maailmaränduriteks nimetama!

Oled õppinud ajakirjandust ja kommunikatsioonijuhtimist, stsenaristikat, käisid Luua Metsanduskoolis… – ütleme nii, et nii su töö- kui õppimislist on muljetavaldav. Räägi lähemalt, mida metsanduskoolis õppisid, ja mis ajendas sellist valikut tegema.
Ma olen väikesest peale palju looduses aega veetnud. Nägin “Maalehes” kuulutust, et Luua Metsanduskoolis on parasjagu konkurss matkajuhi erialale ja otsustasin kohe proovida. Sest et miks mitte? Metsas jalutada on tore küll, aga tegelikult on endal ka huvitavam, kui oskad ümbrust lahti mõtestada, tead niidutaimede nimesid ja oskad kaelani mülkasse vajumata läbi raba liikuda. Lisaks oli meil äge kursus – kõik väga erineva taustaga ja tublid aktivistid, kes vabatahtlikult pere ja töö kõrvale veel koolikohustuse ära mahutasid.

Metsas jalutada on tore küll, aga tegelikult on endal ka huvitavam, kui oskad ümbrust lahti mõtestada, tead niidutaimede nimesid ja oskad kaelani mülkasse vajumata läbi raba liikuda.

Armastad reisida, matkata ja uusi kohti avastada. Sinu üks reisisoovitus Eestis ja üks maailmas.
Sel suvel tegime abikaasaga pika kolmepäevase matka Karula rahvuspargis. See on päris keerukas rada, aga väga ilus ja vaheldusrikas. Siis, kui seljakoti maitse on suus ja käpakesed täiesti pehmed, on paras aeg tšekkida end sisse Taagepera lossi ja vedeleda Wagenkülli spaas. Kui laisk oled, siis võta lihtsalt tuusik GoSpasse Saaremaal. Mulle meeldib seal eriti just sügisel, kui suvemöll on läbi.

Maailmas soovitan loomulikult oma armastatud Dubaid – enne mida kindlasti ostke mu raamat “Minu Dubai” – ning oma uut lemmikut Beirutit. Liibanoni reisimine kõlab hirmus ohtlikult, aga tegelikult on see üks ilus ja ülipõnev riik ning Beirut kannab oma hüüdnime – Lähis-Ida Pariis – suurepäraselt välja.

Liibanoni reisimine kõlab hirmus ohtlikult, aga tegelikult on see üks ilus ja ülipõnev riik ning Beirut kannab oma hüüdnime – Lähis-Ida Pariis – suurepäraselt välja.

Sellel suvel käisid nui neljaks iga ilmaga ujumas. Milles see väljakutse täpsemalt seisnes?
Meie väljakutse seisnes selles, et KUI läheduses on veekogu, SIIS kindlasti tuleb minna ujuma, ilmast ja temperatuurist olenemata. Algul ei taha loomulikult vette minna, sest see on Eestis tavaliselt külm ja märg, aga pärast on ülihea olla! Ja seda annabki – kui möku oled ja ainult soojas toas istud, jäävad paljud lahedad asjad lihtsalt kogemata.

Sul oli vanasti ka mõnusalt terav ja terane blogi, vahepal oli sul ajakirjas oma kolumn. Palun ütle, kus me täna Susan Luitsalu mõtteid kuulda või lugeda saame?
Hetkel ilmselt mujalt väga ei saagi, kui minu enda Facebooki profiililt või raamatutest. Lisaks sai mul just valmis ka romaan, mis on (ma loodan, et) humoorikas karikatuur tänapäeva eestlase elukesest.

Mis põhimõtte järgi valid ilukraami oma vannituppa ja peeglilauale?
Peale seda, kui tegin ETV-s kolm aastat keskkonnasaadet, olen ülihoolikas siltide lugeja. See on täiesti uskumatu, milliseid näiteid on – osadel supermarketi vannivahtudel, nendel kõige värvilisematel ja paremini lõhnavatel on isegi pisikesed puhtsüdamlikud ülestunnistused peal, et liiga pikk ligunemine nendes ainetes võib põhjustada näiteks põiepõletikku või nahakuivust! Minu vannituppa ei pääse kindlasti tooted, mille koostisosad tõotavad, et neid kasutades ei pea viie aasta pärast enam õhtul lampi põlema panema, sest piisab omaenda helendusestki, et pimedas raamatut lugeda. Samas ei ole ma ka totaalne ökomutt, kes end ainult kaerahelbemöksiga määrib või maasikaga põski paitab. Tahaks ikkagi vingemat heade ainete kontsentratsiooni. Nii, et jah, laveerin seal vahepeal ja valin võimalikult ohutuna näivaid tooteid.

Minu vannituppa ei pääse kindlasti tooted, mille koostisosad tõotavad, et neid kasutades ei pea viie aasta pärast enam õhtul lampi põlema panema, sest piisab omaenda helendusestki, et pimedas raamatut lugeda.

Mida Löwengripilt proovisid ja mis mulje jäi?
Kreemid (The Cream näokreem ja Eyelighter silmakreem) imendusid väga mõnusasti, ei jäänud kihina näole, mistõttu oli mugav ka jumestuskreemi sinna peale panna. Igapäevaselt ma ennast meikida eriti ei viitsi – siis nägin nende toodetega lihtsalt värske välja. Mulle meeldis ka väga see, et nad peaaegu ei lõhnagi. Nagu öeldud, siis ma tahaks, et mu kosmeetikas oleks võimalikult vähe asju, mida tegelikult pole vaja oma nahale määrida. Seega mind häiriks, kui näokreem oleks niisama ilu pärast toonitud heleroosaks ja lõhnaks nii tugevalt, et tükk aega peale kreemitamist on aroom ninas (v.a. õlid muidugi).No ja reisihuvilise naisterahvana meeldis mulle väga (näopesugeeli Clean & Calm) suurus. Miskipärast on paljud mulle sobivad näopesutooted alati sellises suuruses, et käsipagasisse neid võtta ei saa. Löwengripi oma on mõnus kompaktne. Samuti meeldib mulle toodete skandinaavialikult rahulik disain.

Kreemid imendusid väga mõnusasti, ei jäänud kihina näole, mistõttu oli mugav ka jumestuskreemi sinna peale panna. Igapäevaselt ma ennast meikida eriti ei viitsigi – siis nägin nende toodetega lihtsalt värske välja.

Kas sul on mõni moto või põhimõte, mida igapäevaselt elus jälgid?

Kõik tuleb kohe ära teha! Kasvõi väga aeglaselt ja jupikaupa, aga kui sul tekib mingi hea mõte, tuleb KOHE hakata planeerima ja otsast tegutsema. Kui ootad, et oleks rohkem aega või raha või motivatsiooni või parem ilm, siis võid ühel hetkel avastada, et oled kümme aastat niisama suust sooja õhku välja ajanud, kuidas “võiks millalgi rabas päikesetõusu ajal ujuda” või  “tahaks Pariisis ära käia kunagi” või “kunagi ma kirjutan raamatu”. Pane lihtsalt kalendrisse kirja, mis päeval sul see asi plaanis on. Kui mingi unistus tundub algul keeruline teostada, siis tegutsemine ja planeerimine toovad ka oluliselt paremaid mõtteid kitsaskohtade lahendamiseks.

Kõik tuleb kohe ära teha! Kasvõi väga aeglaselt ja jupikaupa, aga kui sul tekib mingi hea mõte, tuleb KOHE hakata planeerima ja otsast tegutsema.

Kuldsed sõnad. Aitäh, Susan!

Susan testis järgmisi Löwengripi igapäevase niisutava ja puhastava näohooldussarja tooteid:

  1. Seebivaba, sh ka meigi ja silmameiki eemaldav 3-in-1näopesugeel Clean & Calm
  2. Niisutav, highlighteri efektiga silmakreem Eyelighter Eye Cream
  3. 24H näokreem The Cream hüaluroonhappega